Párování vína s jídlem

Jak párovat víno s jídlem? Odpověď na tuto otázku nemusí být tak složitá ani pro laika. Pokud podáváte víno jako nápoj k jídlu, měli byste vždy myslet na to, že výběr vína může zásadně ovlivnit celý gastronomický zážitek.

Abyste se nedopustili větších chyb a usnadnili si orientaci v široké škále nabízených vín, můžete se řídit několika jednoduchými pravidly:

 

1) Bohaté s bohatým, skromné se skromným

První rada je nejjednodušší a zároveň jedna z nejdůležitějších. Při výběru vína mějte na mysli, že k jednoduchému krůtímu sendviči nepotřebujete podávat drahý Merlot. Naopak perfektně připravený steak z vyzrálého hovězího si zaslouží být doplněn bohatým vínem, které jste si šetřili na zvláštní příležitost.

 

2) Jemné s jemným, plné s plným

Když budete podávat delikátní červené víno například z Burgundska k výrazným jídlům jako je například curry, ve výsledku bude víno nevýrazné jako voda a celkový zážitek z jídla nijak neobohatí. Proto je vhodné jídla s výraznou, pikantní nebo velmi kořeněnou chutí doplnit stejně bohatým a výrazným vínem. K ostrým jídlům se tak výborně hodí třeba vína odrůdy Shiraz.

 

3) Doplněk nebo protiklad

Rozhodněte se, zda chcete, aby víno harmonicky doplňovalo chuť jídla nebo k němu naopak vytvářelo zajímavý kontrast. Chardonnay se výborně hodí k jemnému humrovi, protože je spojuje bohatost a jemnost chuti. Stejně dokonalý zážitek ale nastane, když najdete přesný protiklad. Stejný humr tak bude úžasný i s Champagne, které je elegantní, svěží a příjemně perlí.

 

4) Vyberte flexibilní víno

Ačkoliv je zmíněné Chardonnay výborné s humrem a je velmi oblíbené po celém světě, je to jedna z nejméně flexibilních bílých odrůd. Často v něm cítíme silné dřevité tóny po zrání v dubových sudech i vyšší obsah alkoholu, a proto s většinou jídel chutná spíše fádně.

Nejpřizpůsobivější bílá vína jsou Sauvignon Blanc nebo různé suché Ryzlinky, která mají svěží kyseliny. Díky tomu Vás po každém doušku nutí vzít si do úst nové sousto. Jakmile to uděláte, budete si chtít zase dopřát další doušek vína. Dokonalá houpačka.

Nejflexibilnější červená vína jako jsou Chianti nebo Pinot Noir mají buď příjemně vyvážené kyseliny, nebo výrazně ovocné tóny bez dominantních tříslovin. Proto jsou například jednoduchá italská červená vína nebo francouzská vína z údolí Rhôny skvělá k jednoduchým pokrmům jako je grilované kuře, stejně tak jako k výraznějším jídlům typu špagety Bolognese.

 

5) Ovocná vína k ovocným jídlům

Jídla, která v sobě v nějaké formě obsahuj ovoce (například vepřové s jablky, kachna s fíky nebo kuře s meruňkovým glazé…), je vhodné doplnit vínem s výraznějšími ovocnými tóny. Skvěle se tak k nim hodí různé Ryzlinky, Muškát nebo Viognier.

 

6) Slané vs. kyselé

Ke slané chuti jídla je vyšší podíl kyselin ve víně skvělým kontrastem. Výborným příkladem je uzený losos doplněný šampaňským nebo sýr Parmigiano-Reggiano doplněný Chianti. Řada asijských pokrmů, které obsahují slanou sójovou omáčku, skvěle vynikne s různými Ryzlinky.

 

7) Slané vs. sladké

Spojení těchto dvou chutí může být překvapivě skvělým zážitkem. Vyzkoušejte třeba zmíněná asijská jídla s nějakým mírně nasládlým vínem. Z toho principu vychází také starý evropský zvyk podávat slaný sýr Stilton se sladkým portským vínem.

 

8) Tučná jídla s plným a bohatým vínem

Jídla, která obsahují velké množství tuků (sádlo, máslo, smetana…), obvykle vyžadují doplnit stejně plným a bohatým vínem. Vhodná jsou například červená vína odrůd Merlot a Cabernet Sauvignon, která mají výraznější třísloviny. Bohatá struktura vína doplní výraznou chuť masa, a ta zase pomůže zmírnit intenzitu tříslovin. Proto se Bordeaux výborně hodí ke grilovanému jehněčímu a Cabernet Sauvignon k perfektnímu hovězímu steaku.

 

9) Nezapomeňte na „umami“

„5. chuť“ označována jako umami je zodpovědná za lahodnost celého jídla. Přísady jako sýr Parmigiano-Reggiano, sójová omáčka, hříbky nebo většina červených mas dodávají jídlům právě zmíněnou lahodnost a skvěle se doplňují s vínem. Pokud tedy máte dobře vybrané jídlo i víno, přidáním umami docílíte ještě lepší harmonie.

Když například víme, že hovězí steak je skvělé podávat s vínem Cabernet Sauvignon nebo moravským Zweigeltrebe, přidání grilovaných hříbků navrch steaku krásně doplní celý pokrm a zážitek z něj bude ještě lepší.

 

10) Pozor na sladké se sladkým

Při podávání dezertů buďte s výběrem vína opatrní. Takový svatební dort dokáže zničit jakékoliv víno, přesto že to nikomu nebude příliš vadit. Velmi sladký dezert, který doprovodíte sladkým vínem, nebude fungovat dobře, protože sladké chuti bude až příliš a neužijete si ani desert ani víno.

Lepší variantou je zvolit méně sladký desert a doplnit jej sladším vínem, díky čemuž si vychutnáte obojí.