Vinařské tradice a rituály po celém světě
Víno není jen nápoj – je to součást historie, kultury a tradic po celém světě. Každý vinařský region má své specifické zvyky spojené s konzumací a oslavou vína. Pojďme se podívat na některé zajímavé vinařské rituály z různých koutů světa.
- Moravské vinobraní – slavnost vína a burčáku (Česká republika)
Na jižní Moravě je víno součástí života a vinařských tradic. Každý podzim se zde konají slavnosti vinobraní, při kterých se ochutnává mladé víno, burčák a hraje cimbálová hudba. Nejznámější vinobraní jsou ve Znojmě, Mikulově a na Pálavě.
Zajímavost: Součástí některých vinobraní jsou historické průvody připomínající doby, kdy české země spravoval král Jan Lucemburský.
- Beaujolais Nouveau – Francouzská tradice mladého vína (Francie)
Každý třetí čtvrtek v listopadu se ve Francii slaví příchod Beaujolais Nouveau – prvního vína z nové sklizně. Vinaři po celé zemi pořádají slavnosti, při nichž se toto mladé červené víno poprvé ochutnává. Tradiční slogan „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (Beaujolais Nouveau je tady!) oznamuje začátek oslav.
Zajímavost: Víno Beaujolais Nouveau se pije co nejdříve po sklizni a není určeno k archivaci – má lehkou, ovocnou chuť, kterou si lidé užívají čerstvou.
- La Batalla del Vino – Bitva s vínem (Španělsko)
Ve španělském městě Haro v regionu Rioja se každý rok 29. června koná „Bitva s vínem“ (Batalla del Vino). Účastníci se polévají červeným vínem, čímž oslavují svatého Petra, patrona města.
Zajímavost: Původ této tradice sahá až do středověku, kdy obyvatelé města během pouti na vrchol hory použili víno místo svěcené vody.
- Tradiční toskánská večeře s vínem a olivami (Itálie)
V Itálii, zejména v Toskánsku, se víno podává jako součást rituálu „cena con il vignaiolo“ (večeře s vinařem). Během těchto setkání vinaři servírují své nejlepší vína spárovaná s tradičními pokrmy, jako jsou bruschetty, olivy a grilované maso.
Zajímavost: Místní věří, že dobré víno musí být sdíleno s přáteli a rodinou – osamělá konzumace vína je považována za nešťastnou.
- Japonská tradice „Kanpai“ – Oslava saké
Ačkoli Japonsko není vinařskou velmocí, jeho rituály spojené s pitím saké mají podobné kořeny jako evropské vinařské tradice. Před každým přípitkem se říká „Kanpai!“ a nikdo nesmí pít, dokud si všichni nepřiťuknou.
Zajímavost: Na rozdíl od západního stylu držení sklenky se v Japonsku očekává, že podřízený v hierarchii bude držet svou sklenici níže než nadřízený na znamení respektu.
Závěr
Vinařské tradice a rituály mají hluboké kořeny a často odrážejí historii, kulturu a náboženské zvyky dané země. Ať už jde o oslavy mladého vína ve Francii, polévání vínem ve Španělsku nebo slavnostní večeře v Itálii, jedno je jisté – víno je nejen nápojem, ale také prostředkem ke sdílení radosti a pospolitosti.