Právě teď při zadání kódu TARAPACA15 získáte slevu 15 % na všechna vína z Tarapaca!
Rýňák, Vlašák, Neuburg, Veltlín, Pinot blanc (i když odrůdy pro Milana nejsou tak důležité jako samotné místo). Hrozny jsou šlapány nohama, takto narušené macerují několik dní i s třapinama. Trošku funky divočina na nose. Hodně živá nervní kyselina, zároveň tě propleskne tříslo. Tomuto vínu sluší protřepaní s kalem před podáváním, jak k tomu vybízí i zadní etiketa.
Milan Nestarec: "Fieldblend ze šató. Mladá vinice, které interně říkáme Firma, vysazená před pár roky vlastními silami. Vinice, ve které se pohybuju asi nejvíc, protože ju mám tady pod nosem. V podstatě první sběr a první víno odtud. Což je vždycky napínavý, jaký bude. Jsem rád, jak to dopadlo: bujný, živelný volnomyšlenkář. Často přísahám na staré vinice. Což pořád platí, ale… Naše je víno, které je ve finále důležitější víc, než jsem si myslel. I proto ten název. (Který, jak jste asi uhodli, původně vznikl trochu v narážce na Moje. A etiketa je zas narážka na ceduli začátku a konce obce, která stojí doslova 3 kroky od vjezdu do vinařství.)
Naše je opravdu Naše, odráží nás, připomíná nám, kdo jsme. Pocta nám, našemu místu a lidem. Je to odkaz naší společné práce – mojí nejblížší i širší rodiny a spousty kolegů. Je to poděkování našim Bílovicím, půdě. Nestarec je totiž všechno toto. A končím se sentimentem, protože to víno přesně takový není. Je to oslava každodennosti, života a svobody.
Přiznávám, že mírné perlení nebyl úplně plán – víno pomalu kvasilo a myslím, že pořád ještě trochu jede doteď. Na začátku června 2022 jsem si tudíž řekl, proč toho nevyužít a nezavřít to do láhve, ať se fermentace dokončí pod korunkou. Ať se o část kouzla blahodárných kvasnic podělíme s těmi, co naše vína pijí rádi. A první ročník byl na světě.
Doporučená teplota podávání: 8- 10 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.
Autentisté - naturální vína
Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".
Milan Nestarec je nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. V prodeji je najdete například v New Yorku, Tokyu, Londýně, Singapuru, Paríži či Montrealu. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.
„Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat. Tato práce nám dává pochopit, co je to příroda a pokud jí nebudeme naslouchat a respektovat ji, tak pracujeme sami proti sobě.“ - Milan Nestarec.