Mosmieri SAPERAVI QVEVRI je suché červené víno vyrobené z autochtonních hroznů Saperavi. Ručně sbírané hrozny jsou lisované, macerovány a fermentovány se slupkami a semínky v qvevri po několik měsíců podle kachetinské metody výroby vína.
SAPERAVI QVEVRI má intenzivní tmavě granátovou barvu a vyvážený a harmonický buket zralých třešní a švestek s dlouhotrvající dochutí. Je to plné víno s výraznými tříslovinami typickými pro qvevri vína.
Kvevri je tradiční gruzinská metoda, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie povážována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.Metoda výroby vína Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.
Doporučujeme podávat k těžším kořeněným jídlům jako je steak nebo grilované maso
Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl šroubový uzávěr zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 8 - 15 let od lahvování.