Mladý, typický můškát s příjemně květinovým aroma a jemnou chutí s vyváženou kyselinkou. Ideální víno k husím specialitám.
Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem.
Dle tradice se říká, že by se víno mělo vypít do Velikonoc následujícího roku, nicméně toto víno vydrží určitě v dobré kondici do konce roku 2025.
Svatomartinské víno - Ochutnejte první mladé bílé víno ročníku 2024, uvedené na trh pod označením "Svatomartinské", společnou známkou českých a moravských vinařů. Je historickou tradicí, že na svátek sv. Martina - 11. listopadu si vinaři poprvé mohli přiťuknout mezi sebou, se svým hospodářem i příchozími. Tento den se hodnotí úroda i to, jaký asi ten nový ročník je.
Mladé a svěží odrůdy moravských vín jsou již v první polovině listopadu schopny nabídnout zajímavý a svěží projev bílých, růžových a červených vín. Navíc je to období relativního "vinařského" klidu po sklizni a první fázi tvorby "regulerních" vín ročníku. Proto vinař může část své produkce vytvořit ve formě mladých vín, která se konzumují záhy po svém vzniku.
Vinařství Štěpánek je rodinná firma v Mutěnicích na Moravě. Vinařství založili v roce 2006 otec a syn. Z původního klasického vinného sklípku se v roce 2005 přestěhovali do nově zbudovaného objektu, který je postaven mezi vinicemi. Rozloha jejich vinic je jeden hektar. Zbytek hroznů nakupují od stálých dodavatelů. Zaměřují se pouze na zpracování moravských hroznů. Vinařství se specializuje na výrobu lehce ovocných vín, s nižším obsahem alkoholu a zbytkovým cukrem. Roční produkce je kolem 30.000l. Vyrábí především bílá a růžová vína (v poměru 70% bílých a 30% rosé). Pěstují především odrůdy: Rulandské šedé, Hibernal, Tramín červený, Sauvignon a Dornfelder.