Jak připravit svařené víno: recept a tipy na dokonalý svařák

Když udeří chladné počasí nebo se blíží Vánoce, mnoho z nás dostane chuť na svařené víno, lidově zvané svařák. Tento voňavý horký nápoj z vína a koření dokáže krásně zahřát a navodit útulnou atmosféru. Jak si svařené víno připravit doma, aby chutnalo jako z vánočního trhu (nebo ještě lépe)?

Výběr vína na svařák

Základem je samozřejmě víno. Obecně platí:

  • Vhodnější je červené víno – tradičně se používá třeba Frankovka, Svatovavřinecké nebo Merlot. Mělo by jít o víno spíše suché a jednodušší, ovocné chuti. Není potřeba kupovat drahou lahev; svařením se jemné nuance stejně ztratí. Volte ale pitelné víno, žádný „patok“ – výsledná chuť závisí i na kvalitě základu.
  • Pokud preferujete lehčí chuť, lze svařák udělat i z bílého vína. Použijte aromatičtější odrůdu (Muškát, Tramín) a počítejte s tím, že bílý svařák bude mít trochu jiný charakter (lehčí, medovější).

Koření a ingredience

Každý správný svařák voní po koření. Co budeme potřebovat (na 1 láhev vína, tj. cca 4 porce):

  • 2–3 celé skořice (svitky).
  • 5–6 ks hřebíčku.
  • 2–3 ks hvězdiček badyánu (dodá anýzovou vůni).
  • Kousek muškátového oříšku nebo pár tobolek kardamomu (volitelně, pro zajímavější aroma).
  • 1 pomeranč a 1 citron – ideálně v bio kvalitě (budeme používat i kůru). Pomeranč nakrájíme na plátky, citronem můžeme dochutit kyselost.
  • Cukr nebo med podle chuti (cca 2–4 lžíce, lze i více pro sladší variantu).
  • Volitelně: kousek zázvoru pro pikantnost, případně panák rumu či brandy pro fortifikaci.

Postup přípravy

  1. Víno nalijte do hrnce. Přidejte veškeré koření: skořici, hřebíček, badyán, muškát (pokud dáváte), pár plátků pomeranče (zbytek si nechte na ozdobu) a dle chuti 2–4 lžíce cukru nebo medu.
  2. Zahřívejte na mírném ohni. Velmi důležité: nepřiveďte víno k varu! Teplota by měla zůstat pod bodem varu (cca kolem 70–80 °C). Pokud by se víno vařilo, vyprchá alkohol i aroma a svařák ztratí šmrnc.
  3. Míchejte, aby se cukr rozpustil. Nechte víno s kořením prohřívat asi 10–15 minut. Tím se do něj vyluhují chutě a vůně koření. Stačí mírné probublávání (ale ne var).
  4. Poté odstavte. Přidejte šťávu z půlky citronu (podle chuti, dodá svěžest a vyváží sladkost).
  5. Případně můžete vmíchat i panák rumu či brandy pro „říz“ (třeba při přípravě punče se to dělá). Není nutné, svařák bude dobrý i bez toho.
  6. Přelijte přes sítko do připravených sklenic nebo hrnků, abyste odstranili koření.

Servírování svařeného vína

Podávejte horké, ideálně ve silnostěnných sklenicích nebo keramických hrnečcích. Ozdobit můžete plátkem pomeranče či celou skořicí v poháru. Svařené víno se pije pomalu, opatrně srkejte – je horké.

  • Pokud svařák během popíjení chladne, udržujte ho teplý v hrnci na velmi mírném plameni nebo čajové svíčce.
  • Hodí se k němu vánoční cukroví, perník nebo jiná sladkost. Skvěle ladí i s praženými mandlemi či sušeným ovocem, které často najdete i na trzích.

Tipy a variace

  • Experimentujte s kořením: Každému chutná jiný poměr. Můžete přidat také vanilkový lusk, celý pepř pro pikantnost či bobkový list pro zajímavost.
  • Bez alkoholu: Pro děti či nealko verzi lze připravit „svařák“ z červeného hroznového džusu nebo nealko vína stejným postupem (jen vynechte cukr nebo dejte méně, džus je sladký dost).
  • Silnější punč: Přidáte-li kromě vína i trochu destilátu (rum, tuzemák, koňak) a třeba i ovocné šťávy, dostanete vánoční punč. Dá se do něj navíc vhodit hrst rozinek či mandlí.

Doporučení vína na svařák

Na závěr jeden tip: na kvalitě vína záleží. Pokud chcete vyzkoušet výborný svařák, zkuste použít například:

  • Doporučujeme: Modrý Portugal, pozdní sběr 2020 od Vinařství Málek. Toto červené víno z Moravy je lehčí, s ovocným aroma a nižší tříslovinou – ideální kandidát na svaření. Výsledný svařák z něj bude krásně voňavý a harmonický.

Přejeme vám, ať se domácí svařené víno podaří na jedničku. Užijte si jeho hřejivou chuť v kruhu blízkých a načerpejte z něj pohodu do chladných dnů. Na zdraví – tentokrát teplým douškem!