Když udeří chladné počasí nebo se blíží Vánoce, mnoho z nás dostane chuť na svařené víno, lidově zvané svařák. Tento voňavý horký nápoj z vína a koření dokáže krásně zahřát a navodit útulnou atmosféru. Jak si svařené víno připravit doma, aby chutnalo jako z vánočního trhu (nebo ještě lépe)?
Výběr vína na svařák
Základem je samozřejmě víno. Obecně platí:
- Vhodnější je červené víno – tradičně se používá třeba Frankovka, Svatovavřinecké nebo Merlot. Mělo by jít o víno spíše suché a jednodušší, ovocné chuti. Není potřeba kupovat drahou lahev; svařením se jemné nuance stejně ztratí. Volte ale pitelné víno, žádný „patok“ – výsledná chuť závisí i na kvalitě základu.
- Pokud preferujete lehčí chuť, lze svařák udělat i z bílého vína. Použijte aromatičtější odrůdu (Muškát, Tramín) a počítejte s tím, že bílý svařák bude mít trochu jiný charakter (lehčí, medovější).
Koření a ingredience
Každý správný svařák voní po koření. Co budeme potřebovat (na 1 láhev vína, tj. cca 4 porce):
- 2–3 celé skořice (svitky).
- 5–6 ks hřebíčku.
- 2–3 ks hvězdiček badyánu (dodá anýzovou vůni).
- Kousek muškátového oříšku nebo pár tobolek kardamomu (volitelně, pro zajímavější aroma).
- 1 pomeranč a 1 citron – ideálně v bio kvalitě (budeme používat i kůru). Pomeranč nakrájíme na plátky, citronem můžeme dochutit kyselost.
- Cukr nebo med podle chuti (cca 2–4 lžíce, lze i více pro sladší variantu).
- Volitelně: kousek zázvoru pro pikantnost, případně panák rumu či brandy pro fortifikaci.
Postup přípravy
- Víno nalijte do hrnce. Přidejte veškeré koření: skořici, hřebíček, badyán, muškát (pokud dáváte), pár plátků pomeranče (zbytek si nechte na ozdobu) a dle chuti 2–4 lžíce cukru nebo medu.
- Zahřívejte na mírném ohni. Velmi důležité: nepřiveďte víno k varu! Teplota by měla zůstat pod bodem varu (cca kolem 70–80 °C). Pokud by se víno vařilo, vyprchá alkohol i aroma a svařák ztratí šmrnc.
- Míchejte, aby se cukr rozpustil. Nechte víno s kořením prohřívat asi 10–15 minut. Tím se do něj vyluhují chutě a vůně koření. Stačí mírné probublávání (ale ne var).
- Poté odstavte. Přidejte šťávu z půlky citronu (podle chuti, dodá svěžest a vyváží sladkost).
- Případně můžete vmíchat i panák rumu či brandy pro „říz“ (třeba při přípravě punče se to dělá). Není nutné, svařák bude dobrý i bez toho.
- Přelijte přes sítko do připravených sklenic nebo hrnků, abyste odstranili koření.
Servírování svařeného vína
Podávejte horké, ideálně ve silnostěnných sklenicích nebo keramických hrnečcích. Ozdobit můžete plátkem pomeranče či celou skořicí v poháru. Svařené víno se pije pomalu, opatrně srkejte – je horké.
- Pokud svařák během popíjení chladne, udržujte ho teplý v hrnci na velmi mírném plameni nebo čajové svíčce.
- Hodí se k němu vánoční cukroví, perník nebo jiná sladkost. Skvěle ladí i s praženými mandlemi či sušeným ovocem, které často najdete i na trzích.
Tipy a variace
- Experimentujte s kořením: Každému chutná jiný poměr. Můžete přidat také vanilkový lusk, celý pepř pro pikantnost či bobkový list pro zajímavost.
- Bez alkoholu: Pro děti či nealko verzi lze připravit „svařák“ z červeného hroznového džusu nebo nealko vína stejným postupem (jen vynechte cukr nebo dejte méně, džus je sladký dost).
- Silnější punč: Přidáte-li kromě vína i trochu destilátu (rum, tuzemák, koňak) a třeba i ovocné šťávy, dostanete vánoční punč. Dá se do něj navíc vhodit hrst rozinek či mandlí.
Doporučení vína na svařák
Na závěr jeden tip: na kvalitě vína záleží. Pokud chcete vyzkoušet výborný svařák, zkuste použít například:
- Doporučujeme: Modrý Portugal, pozdní sběr 2020 od Vinařství Málek. Toto červené víno z Moravy je lehčí, s ovocným aroma a nižší tříslovinou – ideální kandidát na svaření. Výsledný svařák z něj bude krásně voňavý a harmonický.
Přejeme vám, ať se domácí svařené víno podaří na jedničku. Užijte si jeho hřejivou chuť v kruhu blízkých a načerpejte z něj pohodu do chladných dnů. Na zdraví – tentokrát teplým douškem!