V posledních letech se ve světě vína často setkáváme s pojmy jako bio víno, naturální víno nebo biodynamické víno. Vinaři se stále více vracejí k přírodním postupům a zákazníci tato vína vyhledávají pro jejich autentický projev a ohleduplnost k přírodě. Co přesně tyto termíny znamenají a čím se od sebe liší?
Bio víno (organické víno)
„Bio“ označuje způsob pěstování hroznů. Bio víno je vyrobeno z hroznů, které byly vypěstovány ekologicky – tedy bez použití syntetických pesticidů, herbicidů a umělých hnojiv. Vinař místo chemie využívá přírodní postupy ochrany (např. predátory škůdců, bylinné postřiky) a dbá na udržitelnost vinice.
- Bio vinařství mívají certifikaci (např. od národních ekologických organizací), kterou najdete na etiketě v podobě loga bio listu (v EU).
- Důležité je, že pojem bio se týká zejména vinice; ve sklepě (při samotné vinifikaci) jsou pravidla o něco volnější – omezuje se množství přidaného oxidu siřičitého, zakázané jsou některé agresivní zásahy, ale vinař má určitou volnost.
Biodynamické víno
Biodynamika je směr zemědělství vycházející z antroposofie Rudolfa Steinera. Jde vlastně o „bio vylepšené o duchovní rozměr“. Vinaři dodržují přísná ekologická pravidla jako v bio, ale navíc:
- Řídí se biodynamickým kalendářem – provádějí práce na vinici (řez, sběr) v určitých fázích měsíce a planet, které mají údajně ovlivňovat růst rostlin.
- Používají speciální biodynamické preparáty – bylinkové výluhy, rohovinu s kompostem apod., které se v homeopatickém množství aplikují na vinici pro zvýšení vitality půdy. Biodynamická vína bývají certifikována organizací Demeter. Cílem je harmonický ekosystém vinice – víno pak má vyjadřovat „energii místa“ a často se mu připisuje výjimečná živost a hloubka. Skeptici sice biodynamii zpochybňují jako esoterii, ale mnoho špičkových vinařství na světě na ni přísahá.
Naturální víno (přírodní víno)
Naturální vína nemají oficiální jednotnou definici či certifikaci (liší se podle spolků naturálních vinařů). Obecně však platí, že naturální = minimálně zasahované víno:
- Hrozny zpravidla pocházejí z ekologického zemědělství (bio nebo biodynamika), ale důraz je hlavně na práci ve sklepě.
- Kvašení probíhá spontánně pomocí divokých kvasinek z vinice (nepřidávají se průmyslové kvasinky).
- Neužívají se syntetické přísady; nečíří se ani nefiltruje, víno může být kalné.
- Přidávání oxidu siřičitého je omezeno na minimum nebo se síra nedává vůbec. Výsledná vína mívají velmi autentický projev – často jsou originální, někdy trochu divoká (rustikální aroma, chuť po cideru, zakalení). Naturální vína si oblíbili hlavně nadšenci, kteří hledají něco nového a neuniformního. Pro někoho mohou být ale příliš „alternativní“, zejména pokud obsahují nezvyklé vůně (např. lehkou těkavou kyselinu či tóny fermentace).
Proč (a zda) je vyhledávat?
Zastánci bio a naturálních vín tvrdí, že taková vína lépe odrážejí terroir (místo původu) a nepřidáváte do těla chemikálie. Mnoho lidí citlivých na siřičitany či histamin říká, že po naturálním víně jim bývá lépe. Je však dobré mít na paměti:
- Chuť: Naturální vína mohou chutnat jinak, než na co jste zvyklí. Pokud preferujete dokonale čiré, ovocné a technicky „vycizelované“ víno, naturální styl vás může překvapit.
- Trvanlivost: Vína bez síry bývají choulostivější na skladování a mohou se rychleji měnit. Je dobré je skladovat pečlivě a spíše vypít dříve.
Ještě pojem "vegan víno"
Stojí za zmínku i označení vegan víno. I klasická vína mohou obsahovat živočišné produkty – ne v samotném složení, ale při čiření se tradičně používá vaječný bílek, želatina či rybí moučka. Vegan víno je takové, kde vinař tyto prostředky nevyužívá (čiří mechanicky nebo rostlinnými prostředky). Taková vína ocení zejména lidé vyhýbající se živočišným produktům.
Na Velkovinotéce najdete řadu bio a naturálních vín (v nabídce jsou speciálně označena, např. kategorie Bio vína, Demeter či Vegan (vína čiřená bez použití živočišných produktů))
Závěrem
Bio, naturální i biodynamická vína spojuje snaha vrátit výrobě vína přirozenost a respekt k přírodě. Ať už jim fandíte či nikoli, faktem je, že tato vína rozšiřují obzory chutí. Pokud jste je ještě nezkusili, dejte jim šanci – možná objevíte nový rozměr vinného světa. V každém případě vždy platí, že dobré víno dělá především poctivá práce vinaře a kvalitní hrozny – a to najdete jak u konvenčních, tak u bio vinařů. Na zdraví!