Právě teď při zadání kódu MORAVA10 získáte slevu 10 % na všechna vína z Moravy!
Rkatsiteli kvevri je vyráběno z těch nejlepších ručně sbíraných hroznů odrůdy Rkatsiteli. Vinný mošt nejdříve zraje 6 měsícu v kvevri a poté ještě dalších 8 měsíců v sudech z kavkazského dubu. Oranžové víno se výrazně odlišuje od běžných bílých vín, což nám naznačí už jeho jantarová barva. Kromě barvy nás také překvapí jeho velice výrazná a aromatická vůně, která připomíná máslový brioš. Víno má plné tělo a vyváženou kořeněnou chuť, která vyvolává příjemný pocit v ústech. Dále v něm najdeme tóny zelených jablek a máty.
Kvevri je tradiční gruzinská metoda, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie povážována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.Metoda výroby vína Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.
Doporučujeme podávat k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s plísňovými sýry.
Ocenění:
Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C (podobně jako červená vína)
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl šroubový uzávěr zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 8 - 15 let od lahvování.
Shavi Jikhvi nabízí exkluzivní vína, která jsou vyráběna jen z těch nejlepších ručně trhaných hroznů z top apelací. Najdeme zde i vína vyráběná tradiční gruzínskou metodou - zráním v kvevri nádobách. Pokud se chystáte vyzkouše právě tento druh vína, který se poslední dobou stal hitem, vína Shavi Jikhvi jsou tou správnou volbou. Shavi Jikhvi je jedním z vinařství združených pod korporací JSC Kindzmarauli jehož historie sahá až do roku 1533, kdy bylo založeno carem Levanem. Tím patří mezi nejstarší vinařství nejen v Gruzii, ale i na světě. Vinařství se nachází v nejznámější vinařské oblasti Gruzie - Kachetii. Vinná réva je zde pěstována na jižních svazích Kavkazu při hranicích s Ruskem.