Vinařská tradice se v USA datuje až od konce 19.století, kdy španělští a francouzští misionáři osázeli první vinohrady evropskými odrůdami. Prohibice ve třicátých letech 20.století zastavila rozvoj vinařství, ale začátkem let sedmdesátých začal velký vinařský vzestup. Vína v USA jsou vesměs čistě odrůdová. Pěstují přes 100 druhů odrůd, včetně francouzských, italských a španělských, ale i jejich vyvinuté klony. Víno se v Americe pěstuje na řadě míst. Nejdůležitějším státem je Kalifornie. Tam jsou pro pěstování vína nejlepší podmínky. Nejznámější jsou dvě údolí: Napa Valley a Sonoma Valley. V jednotlivých oblastech je vysázeno celkem 450 tisíc hektarů vinic, které se geograficky rozdělují na šest hlavních regionů: West Coast (Kalifornie, Washington State a Oregon), Rocky Mountain Region (Idaho a Colorado), Southwestern United States (Texas a Nové Mexiko), Midwestern United States (Missouri, Illinois a Minnesota), Great Lakes Region (Michigan, New York a Ohio) a East Coast of the United States. Spojené státy mají 109 schválených vinohradnických oblastí na základě apelačního systému AVA (Approved Viticultural Areas), které se nacházejí ve 40 státech Unie. Z nejčastěji pěstovaných odrůd na výrobu červených vín jsou odrůdy: Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Pinot Noir, Barbera, Grenache, Carignan, Ruby Cabernet a Zinfandel. Z bílých odrůd jsou to: Chardonnay, Sauvignon Blanc (nazývaný Fumé Blanc), Chenin Blanc, Colombard a White Riesling. Vína z USA se vyváží do více než 125 zemí světa.