Rkatsiteli, Oranžové, Qvevri, 2018, Shavi Jikhvi, 0,75 l

Rkatsiteli, Oranžové, Qvevri, 2018, Shavi Jikhvi, 0,75 l
Běžná cena s DPH 539 Kč 529 Kč 437 Kč bez DPH
Dostupnost:
Skladem 5 ks
Přepravní společností:úterý 2.4
Podrobnosti

Rkatsiteli kvevri je vyráběno z těch nejlepších ručně sbíraných hroznů odrůdy Rkatsiteli. Vinný mošt nejdříve zraje 6 měsícu v kvevri a poté ještě dalších 8 měsíců v sudech z kavkazského dubu. Oranžové víno se výrazně odlišuje od běžných bílých vín, což nám naznačí už jeho jantarová barva. Kromě barvy nás také překvapí jeho velice výrazná a aromatická vůně, která připomíná máslový brioš. Víno má plné tělo a vyváženou kořeněnou chuť, která vyvolává příjemný pocit v ústech. Dále v něm najdeme tóny zelených jablek a máty.

Kvevri je tradiční gruzinská metoda, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie povážována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.Metoda výroby vína Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Doporučujeme podávat k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s plísňovými sýry.

Ocenění:

  • Mundus Vini 2020 - zlatá medaile

 

Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C (podobně jako červená vína)

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl šroubový uzávěr zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 8 - 15 let od lahvování.

Alkohol13,0 % obj
Kyseliny4,1 g/l
Zbytkový cukr3,5 g/l