V šestém století před naším letopočtem, kdy obsadili řečtí osadníci jižní Francii, jsou první zmínky o francouzském víně. Ve středověku spravovali vinice mnišské řády. V 18. století, během francouzské revoluce, byly vinice a vinařství zkonfiskovány. Počátek novodobého vinařství byl těžce poznamenán plísní a phylloxerou, která se rozšířila po francouzských vinicích. Následovaly dvě světové války a mezi nimi hospodářská krize. V roce 1935 byl založen systém apelací, Appelation d'Origine Controlée jako ochrana francouzských vinařů před zahraniční konkurencí. Roční produkce vína ve Francii je kolem 55. 500.000 hl. Osázené vinice vinnou révou jsou na 914.000 ha. Nejtypičtější odrůdy pro francouzská vína jsou: Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Oproti zbytku světa kdy je označeno víno odrůdou, na francouzských vínech je označen region. Francouzská vína jsou považována za nejlepší na světě.