Portugalsko je malá země na západě Pyrenejského poloostrova. Portské víno se vyváží od 17. století. V myslích je Portugalsko spojeno s klasickým portským. Toto slavné víno vzniká fortifikací, neboli přidáním neutrálního alkoholu do vína během procesu jeho výroby. Na rozdíl od jiných vín se alkohol do portského přidává již ve fázi fermentace. Tak se zastaví kvašení a ve vínu zůstává zbytek přírodních cukrů. Během staletí se vytvořila řada typů portského. Zahrnuje jak suché bílé, tak běžná červená ruby či tawny, až po sofistikovaná, špičková vína. Klimatické podmínky pro pěstování vinné révy jsou zde příznivé. Na severu se réva pěstuje převážně na rulovém a žulovém podloží a na jihu je podloží písčité až humusovité. Vinařská plocha Portugalska činí asi 250.580 ha. Pěstuje se zde více než 500 odrůd révy.