Saperavi, Qvevri, 2013, Shavi Jikhvi, 0,75 l

-8 %
Náš tip
Saperavi, Qvevri, 2013, Shavi Jikhvi, 0,75 l Země původu
Vlastnosti
ID produktu 13855
Země Gruzie
Výrobce Shavi Jikhvi
Odruda Saperavi
Barva Červené
Cukr Suché
Zařazení Tiché
Ročník 2013
Uzávěr Korkový uzávěr
650 Kč
595 Kč s DPH
Dostupnost:
Skladem 9 ks
Osobně v Modleticích:
pozítří
Osobně v Praze:
pozítří po 17:30
Přepravní společností:
úterý 20.8
Podrobnosti

Saperavi Kvevri je víno, které je bezesporu excelentní reprezentant kvevri vín. Je vyráběno z nejlepších ručně sbíraných hroznů ze starých vinohradů, které plodí hrozny výrazné chuti. Už jeho koncentrovaná vůně pečených švestek, rozinek a vařených lesních plodů je předzvěstí neopakovatelného zážitku z pití vína. Vinný mošt nejdříve zrál 6 měsícu v kvevri a po té 3 měsíce v dubových sudec díky čemuž ovocnou chuť pěkně dokreslují lehké tóny dubu. Saperavi má příjemný ocas se sladkým nádechem, který připomíná marmeládu z lesního ovoce.

Kvevri je tradiční gruzinská metoda, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie povážována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.Metoda výroby vína Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Doporučujeme podávat k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s plísňovými sýry.

 

Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl šroubový uzávěr zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 8 - 15 let od lahvování.

Zobrazit méněZobrazit více
Alkohol13,0 % obj
Kyseliny4,9 g/l
Zbytkový cukr3,2 g/l
Shavi Jikhvi

Shavi Jikhvi nabízí exkluzivní vína, která jsou vyráběna jen z těch nejlepších ručně trhaných hroznů z top apelací. Najdeme zde i vína vyráběná tradiční gruzínskou metodou - zráním v kvevri nádobách. Pokud se chystáte vyzkouše právě tento druh vína, který se poslední dobou stal hitem, vína Shavi Jikhvi jsou tou správnou volbou. Shavi Jikhvi je jedním z vinařství združených pod korporací JSC Kindzmarauli jehož historie sahá až do roku 1533, kdy bylo založeno carem Levanem. Tím patří mezi nejstarší vinařství nejen v Gruzii, ale i na světě. Vinařství se nachází v nejznámější vinařské oblasti Gruzie - Kachetii. Vinná réva je zde pěstována na jižních svazích Kavkazu při hranicích s Ruskem.