Saperavi, Qvevri, 2013, Shavi Jikhvi, 0,75 l

Saperavi, Qvevri, 2013, Shavi Jikhvi, 0,75 l Země původu
Vlastnosti
ID produktu 13855
Země Gruzie
Výrobce Shavi Jikhvi
Odruda Saperavi
Barva Červené
Cukr Suché
Zařazení Tiché
Ročník 2013
Uzávěr Korkový uzávěr
Toto zboží již není dostupné. Pravděpodobně máme ale podobné víno z vinařství Shavi Jikhvi. Podívejte se na celou nabídku zde
Dostupnost:
Nedostupné
Podrobnosti

Saperavi Kvevri je víno, které je bezesporu excelentní reprezentant kvevri vín. Je vyráběno z nejlepších ručně sbíraných hroznů ze starých vinohradů, které plodí hrozny výrazné chuti. Už jeho koncentrovaná vůně pečených švestek, rozinek a vařených lesních plodů je předzvěstí neopakovatelného zážitku z pití vína. Vinný mošt nejdříve zrál 6 měsícu v kvevri a po té 3 měsíce v dubových sudec díky čemuž ovocnou chuť pěkně dokreslují lehké tóny dubu. Saperavi má příjemný ocas se sladkým nádechem, který připomíná marmeládu z lesního ovoce.

Kvevri je tradiční gruzinská metoda, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie povážována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.Metoda výroby vína Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Doporučujeme podávat k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s plísňovými sýry.

 

Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl šroubový uzávěr zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 8 - 15 let od lahvování.

Zobrazit méněZobrazit více
Alkohol13,0 % obj
Kyseliny4,9 g/l
Zbytkový cukr3,2 g/l
Shavi Jikhvi

Shavi Jikhvi nabízí exkluzivní vína, která jsou vyráběna jen z těch nejlepších ručně trhaných hroznů z top apelací. Najdeme zde i vína vyráběná tradiční gruzínskou metodou - zráním v kvevri nádobách. Pokud se chystáte vyzkouše právě tento druh vína, který se poslední dobou stal hitem, vína Shavi Jikhvi jsou tou správnou volbou. Shavi Jikhvi je jedním z vinařství združených pod korporací JSC Kindzmarauli jehož historie sahá až do roku 1533, kdy bylo založeno carem Levanem. Tím patří mezi nejstarší vinařství nejen v Gruzii, ale i na světě. Vinařství se nachází v nejznámější vinařské oblasti Gruzie - Kachetii. Vinná réva je zde pěstována na jižních svazích Kavkazu při hranicích s Ruskem.