Výborné mladé víno z odrůdy Gamay bez přidaných siřičitanů. Nyní v akci 5+1 ZDARMA.
Doporučujeme podávat ke klobáskám, těstovinám, masovým paštikám a k sýrům. Beaujolais se tradičně otevírá 3. čtvrtek v listopadu, který letos připadá na 17.11.
Doporučená teplota podávání: 11 - 13 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl uzávěr zalit vínem.
Beaujolais Nouveau
Ffrancouzské mladé víno z odrůdy Gamay je vůbec nejznámější mladým vínem světa. Tradice započatá na začátku 50. let (1951 oficiálně autorizováno, jak je to ve Francii zvykem) z prosté potřeby "udat" včas mladé víno a tím získat potřebné prostředky v situaci, kdy začala dramaticky klesat spotřeba vína na hlavu (z více jak 100l na osobu na dnešních 50l). Popularita mladého Beaujolais nabyla na síle v 80. a 90. letech, kdy se tento "primeur" stal do značné míry symbolem pro celý region Beaujolais. Dnes jsou hlavními trhy kromě domácí Francie hlavně Japonsko, USA a Německo. Tradiční trh pro Beaujolais je však i Česká republika. Více jak polovina celkové vinné produkce Beaujolais (130 milionu lahví) dnes připadá právě na mladé Beaujolais.
Drtivá většina nejen mladého Beaujolais, ale i standardního, je červené víno (apelace Beaujolais a B. Villages). V poslední době nabývá na popularitě i růžové Beaujolais rosé Nouveau. Bílé Beaujolais blanc (z odrůdy Chardonnay) není autorizováno pro výrobu mladého Nouveau a proto to do značné míry místní vinaří "obcházejí" mladým Macon Villages Nouveau - z oblasti Burgundska přímo sousedící s Beaujolais.
Roku 1926 vzniklo na úpatí Mont Brouilly v pozoruhodném terénu vinařství Domaine Ruet o rozloze 21 hektarů. Sklizeň hroznů se již po čtyři generace provádí ručně. Svahy vinic jsou orientovány na jih. Půdy jsou kamenité, mělké a žulové, což je charakteristické pro region severní Beaujolais, odkud pochází mnoho kvalitních vín. Každý kus půdy je obhospodařován s tou největší precizností a respektem k životnímu prostředí a k zemí.