Podfuck, Naturální víno, 2018, Milan Nestarec, 0.75 l

Podfuck, Naturální víno, 2018, Milan Nestarec, 0.75 l Země původu
Vlastnosti
ID produktu 16480
Oblast Morava
Výrobce Milan Nestarec
Kategorie Naturální víno
Barva Bílé
Cukr Suché
Zařazení Tiché
Ročník 2018
Uzávěr Korkový uzávěr
569 Kč s DPH
Dostupnost:
Skladem 15 ks
Osobně v Modleticích:
dnes
Osobně v Praze:
dnes po 17:30
Přepravní společností:
zítra
Podrobnosti

Podfuck Podfucku! Aneb všechno je jinak. Dosud známé jako červené víno z býlých odrůd je nově hlavně červené. 60 % Pinot Noir, 20 % Frankovka a
jen 20 % Pinot Gris, který tady funguje jako takový most, diplomat spojující Pinot Noir a Frankovku (však se jí říká Pinot Noir Východu). Výrazně ovocné a šťavnaté víno. Nesířeno, nečiřeno, nefiltrováno. Velmi zábavné pítí.

Milan Nestarec:

"Veltlín, Neuburg, Riesling.. Všechny tyhle odrůdy mají svůj charakter. Ale Pinot Gris / Pinot Grigio? Teď už je to aspoň v naturálním světě trochu jinak, ale tehdy v roce 2013 pro mě bylo pídží téměř symbolem vína bez charakteru, chuti, zápachu. Víno, u kterého nemusíte přemýšlet. I taková mají své fanoušky a uplatnění, ale já jsem chtěl víc. Největší bohatství téhle odrůdy je přece ve slupce: barva, aroma a fenolický potenciál, tak proč to nepromítnout do vína. Voilá, moje první edice 100% skin contact PG.

Hrozny jsou z naší 0,5 ha sprašové vinice v Zadní hoře - náš první vinohrad, vrácený po revoluci v restituci. Vysázený v roce 1988, stejně jako já sám. Srdcovka prostě. V roce 1987 totiž zasáhly Velké Bílovice obrovské mrazy, které zničily zdejší Frankovku, a socialistické družstvo ji tehdy - asi poměrně náhodně - v roce '88 nahradilo právě Rulandským šedým. Naštěstí to byly původní lokální klony, které jsou zodpovědné za tu intenzivní barvu. Tak intenzivní, že jeden můj vyhlášený soused vinař po ochutnání naslepo prohlásil, že je to opravdu vynikající vavřinec nebo frankovka. Na mé přesvědčování, že to je přece PG, mi jen řekl, že to je zas nějaký můj podfuk. A jméno bylo na světě.

Podobně jako jeho sourozenci, i tohle víno se mnou prošlo určitou charakterovou proměnou: začínali jsme na 3 měsících macerace (sic!), aktuálně nám stačí 7-10 dnů. Protože elegance a vyváženost je víc než proplítat se prvních pár let hutnou sítí tříslovin. V posledních letech přidáváme ještě trochu Pinotu noir, nevěřili byste, jakou to přidá noblesu."

 

Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Zobrazit méněZobrazit více
Alkohol13,0 % obj
Milan Nestarec

Milan Nestarec je nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. V prodeji je najdete například v New Yorku, Tokyu, Londýně, Singapuru, Paríži či Montrealu. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.

„Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat. Tato práce nám dává pochopit, co je to příroda a pokud jí nebudeme naslouchat a respektovat ji, tak pracujeme sami proti sobě.“ - Milan Nestarec.