Podfuck, Naturální víno, 2018, Milan Nestarec, 0.75 l

Podfuck, Naturální víno, 2018, Milan Nestarec, 0.75 l
na dotaz na dotaz
Dostupnost:
Na dotaz
Podrobnosti

Podfuck Podfucku! Aneb všechno je jinak. Dosud známé jako červené víno z bílých odrůd je nově hlavně červené. 60 % Pinot Noir, 20 % Frankovka a
jen 20 % Pinot Gris, který tady funguje jako takový most, diplomat spojující Pinot Noir a Frankovku (však se jí říká Pinot Noir Východu). Výrazně ovocné a šťavnaté víno. Nesířeno, nečiřeno, nefiltrováno. Velmi zábavné pítí.

Milan Nestarec:

"Zadní Hora je náš první vinohrad, vrácený po revoluci v restituci. Vysázený v roce 1988, stejně jako já sám. Srdcovka prostě. V roce 1987 totiž zasáhly Velké Bílovice obrovské mrazy, které zničily zdejší Frankovku, a socialistické družstvo ji tehdy (asi poměrně náhodně) v roce '88 nahradilo právě Rulandským šedým. Naštěstí to byly původní lokální klony, které jsou zodpovědné za tu intenzivní barvu. Tak intenzivní, že jeden můj soused vinař po ochutnání prvního ročníku (2013) naslepo prohlásil, že je to opravdu vynikající vavřinec nebo frankovka. Na mé přesvědčování, že to je přece PG, mi jen řekl, že to je zas nějaký můj podfuk. A jméno bylo na světě.

Postupně jsme pak zkracovali dobu ležení na slupkách a začali přidávat trochu Pinotu noir, pro jeho noblesu, až najednou v roce 2018 byl Podfuck opravdicky červený. Podfuk Podfucku? Pro mě právě naopak, našli jsme pro něj ideální projev, dělající čest této rané, lesem chráněné vinici."

 

Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Alkohol13,0 % obj