Klasické lokální odrůdy – pro nás jako vinařství zásadní Veltlín a k tomu Vlašák a Müller, z našich vinic v Bílovicích i Žižkově. Tyto odrůdy se dávaly vždy k sobě, když se dělalo víno na všední den, tramín se pil hodobóžově jen v nedělu. Je to logické – Vlašák & co. nepřezrávaly, tudíž výsledné víno mělo nízký alkohol a dobře se pilo. Běl má v rodokmenu všechno toto. K tomu klasické zpracování, živelnost, pitelnost tak vysoká, že ho lahvujeme do litrovek. A přístupnost, díky které se o něj můžete rozdělit opravdu s každým. Nečiřeno, nefiltrováno.
Milan Nestarec:
"Toto jsou moje kořeny. Morava. Česká Republika. Moje chutě z dětství, když jsem poprvé ochutnal víno. Nevím jak líp to popsat, je to pro mě něco hodně osobního. Rukodělnost a jistá rustikálnost balení koresponduje s vínem uvnitř – etiketa je vlastnoruční linoryt mé ženy Mirky, buclatá láhev mi připomíná dětství tvarem, litrovým objemem i “lidovou” pivní zátkou. Toto je prostě naše každodennost, přesně jak jsem chtěl."
Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.
Autentisté - naturální vína
Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".
Milan Nestarec je nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. V prodeji je najdete například v New Yorku, Tokyu, Londýně, Singapuru, Paríži či Montrealu. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.
„Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat. Tato práce nám dává pochopit, co je to příroda a pokud jí nebudeme naslouchat a respektovat ji, tak pracujeme sami proti sobě.“ - Milan Nestarec.