Vyzkoušejte jedno z medailemi nejocenějších vín v ČR. Znovín Znojmo vyrábí jubilejní víno se souhlasem augustiniánského opata při jubileu založení kláštera na Starém Brně roku 1323. Je vyrobeno z hroznů, které dosáhly výjimečné cukernatosti (sladkosti) a víno se tak vyznačuje plností a mimořádnými aromatickými i chuťovými vlastnostmi.
Hrozny pro výrobu vína pochází z vinařské oblasti Morava, podoblasti znojemské. Cukernatost, původ hroznů i chuťové vlastnosti tohoto vína s přívlastkem „výběr z hroznů“ ověřila Státní zemědělská a potravinářská inspekce, vlastní technologii výroby vína pak opat, aby odpovídalo požadavkům Kodexu kanonického práva na mešní víno. Navazuje tak na tradici výroby mešního vína z klášterních vinic. Starobrněnské opatství je v současnosti jediným opatstvím Řádu sv. Augustina na světě, dle privilegia papeže Benedikta XIV. z roku 1752. Ve znaku opata je písmeno E jako upomínka na zakladatelku kláštera, královnu Elišku Rejčku a symbol augustiniánů: otevřená kniha, která je v pozadí planoucího srdce protnutého šípem. Kniha je slovo Boží, jež proniklo srdcem a duší.
Doporučujeme podávat například ke zvěřině a rybám. Víno má výborné předpoklady k archivaci.
Ocenění:
Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 6 - 8 let.
Znovín Znojmo, a.s. se sídlem v Šatově je vinařství, které při výrobě vína snoubí tradici s novými technologiemi. Svou velikostí se řadí mezi střední vinařství. Denně prodá 17 tisíc lahví a z celkového množství vína, které se prodá v České republice patří Znovínu Znojmo 3,5 procenta. Společnost Znovín Znojmo se řídí heslem nezklamat zákazníka, nabízí široký sortiment vín a daří se jí udržovat stabilní kvalitu vín. Vinařství dává důraz na terroir, uvědomuje si v jak dokonalém prostředí se nacházejí jejich vinice, odkud pocházejí hrozny a vína z nich jsou unikátní a elegantní. Neexistuje téměř žádná významná výstava vín, kde by vína ze Znovína Znojmo nebodovala. Vinařství může být hrdé na své výsledky, ale přijímá je s pokorou a ví, že je stále co zlepšovat.