Bum Bum Cha, Naturální víno, 2020, Milan Nestarec, 0.75 l

Nové
Bum Bum Cha, Naturální víno, 2020, Milan Nestarec, 0.75 l Země původu
Vlastnosti
ID produktu 16710
Oblast Morava
Výrobce Milan Nestarec
Odruda Cuvée
Kategorie Naturální víno
Barva Růžové
Cukr Suché
Zařazení Šumivé
Ročník 2020
Uzávěr Korunkový uzávěr
380 Kč s DPH
Dostupnost:
Skladem 37 ks
Osobně v Modleticích:
pozítří
Osobně v Praze:
pozítří po 17:30
Přepravní společností:
úterý 21.9
Podrobnosti

Bum... a je to tu! Cuvée Ryzlinku rýnského, Sauvignonu, Zweigeltu a Frankovky. Nová verze loňského hitu, po náhodě už sázka na jistotu. Blend bílých a červených hroznů, fermentace byla zahájena společně a poté bylo nalahvováno aby dokvasilo uzavřené pod korunkou. Extrémně šťavnaté a jemně perlivé víno.

Milan Nestarec:

"Mladší sestra našeho Danger 380V. Nebylo to plánované dítě. Jen zrovna v den, kdy jsme při sklizni 2019 vylisovali Riesling a v jednom v sudu chyběla naplnit asi třetina, aby mohl začít kvasit, vedle stála čerstvě vylisovaná nemacerovaná Frankovka. Nebyl čas ztrácet čas, prostě jsme to šoupli k sobě. Prostě BUM a uděláš to, protože za tebou čeká další tuny hroznů ke zpracování. To druhé BUM jsme zažili při otevření, protože je to mírně perlivé. (Žádný strach, fakt jen mírně, neděláme petnaty, které musíš otvírat ve sprše.) A extrémně dobrý, takže jsm to prostě zavřeli k dokvašení pod korunku a první růžová Nestarec šumivka byla na světě. Dát tyhle dvě odrůdy dohromady by nás asi nikdy nenapadlo, ale nejlepší věci vznikají někdy právě takhle, dílem náhody a nutnosti. I proto tomuhle vínu neříkáme Danger Rosé - nikdy jsem ho neplanoval, toto se prostě stalo.

V roce 2020 jsme vzhledem k úspěchu prvního ročníku (tzv. vyšuměl z našich skladů během asi 5 dnů) už šli najisto do blendu modrých a bílých odrůd – magické spojení, které mě nepřestává fascinovat a ještě hodně o něm ode mě uslyšíte. Takže Riesling a Frankovka a k tomu ještě Sauvignon a Zweigl. Společně nakvašeno a pak zavřeno pod korunku jako pet-nat. Výsledkem je extra divoce nakopávací limoška s kyselinou, co by probudila i mrtvýho. Takový ten druh pití, co otevřeš u vody nebo u vaření a bum, za chvíli je pryč, ani si nevšimneš, že to má nějaký volty (pouhých 11%)...

Etiketa je z dílny mladého brazilského ilustrátora a umělce Ciro Bicudo - Ciro mi jednoho dne prostě napsal, že pil moje víno a hrozně ho bavilo, jestli spolu něco nevymyslíme. Mně bavila jak jeho práce, tak proaktivita; mezitím se stalo výše uvedené a my pro novorozenou BumBumCha potřebovali etiketu. Prostě skládačka zapadlá do sebe. (Mimochodem, pokud budete mít někdy podobný pocit jako Ciro - že byste mohli pomoct vy mně nebo já vám, prostě mi napište. Miluju nejrůznější spolupráce. Nejen v rámci čistě vína.)

Tohle říká k etiketě přímo Ciro: Když přemýšlím nad pet-natem, vybaví se mi proměna. Divokost, svoboda, gejzír (ne doslova prosím) vůní, chutí, barev a delikátních bublin, když ho otevřeš. Proto moje koláž živých barev a tvarů, inspirovaná látkami, městským prostředím mé rodné Brazílie a hlavně pocitem energie a znovuzrození, který mi dávají naturální vína. Je pro mě hrozně důležité pracovat s lidmi, co jsou nezávislí a posouvají hranice, takže byla fakt radost stát se na chvíli součástí Nestarec crew. A vytvořit umělecké dílo pro umělecké dílo někoho jiného.

 

Doporučená teplota podávání: 4 - 6 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byla zátka zalita vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu naturálních vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Zobrazit méněZobrazit více
Alkohol11,0 % obj
Milan Nestarec

Milan Nestarec je nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. V prodeji je najdete například v New Yorku, Tokyu, Londýně, Singapuru, Paríži či Montrealu. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.

„Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat. Tato práce nám dává pochopit, co je to příroda a pokud jí nebudeme naslouchat a respektovat ji, tak pracujeme sami proti sobě.“ - Milan Nestarec.