Pěstování Ryzlinku rýnského se datuje od roku 1435 v Německu Odrůda však byla nedoceněna a pěstovala se jen ke kupáži s jinými odrůdami, protože byla tato pozdní odrůda sklízena spolu s ostatními příliš brzy. Teprve v 18. století se díky náhodné události, kdy se v roce 1775 velmi zpozdil kurýr s povolením ke sběru hroznů doručovaný do benediktinského kláštera v Johannisbergu v Porýní. Mniši čekali trpělivě na povolení, přestože již velká část hroznů byla napadena ušlechtilou plísní. Při sklizni zpracovali zdravé hrozny odděleně od hroznů nahnilých. Jaké bylo jejich překvapení, když z hroznů napadených ušlechtilou plísní byl ten nejlepší Ryzlink, jaký do té doby nikdo ještě nepil. Typický ryzlink má žlutozelenou barvu, velmi decentní a éterickou vůni s náznakem lipového květu, případně broskví, meruněk, ananasu a při vyzrávání kdoulí. Minerální plnost přechází do pepřnaté kořenitosti láhvově zralého vína, které se vyznačuje elegancí díky zvýrazněné souhře mezi kyselinami a extraktivními látkami. Jakostní vína RR jsou vhodná k tučnějším masitým pokrmům a uzenému, k lehké úpravě ryb a drůbeže. Sladké výběry jsou vhodné k dezertům, kabinety ke studeným předkrmům a telecímu masu, pozdní sběry k pstruhům a rybám v různých úpravách.