Ročník 2017 byl díky extrémně teplému podzimu téměř ideální pro všechny odrůdy, které potřebují vysokou vyzrálost hroznů. Tou je bezesporu i Rulandské šedé. Hrozny tohoto rulandského šedého vykazovaly velmi vysokou přírodní cukernatost, odpovídající kategorii Výběr z bobulí, a velmi dobrý zdravotní stav. To vínu propůjčilo výrazný medový charakter s náznaky praženého sladu, které doplňuje příjemná svěžest žlutého melounu a citrusových plodů. Buket tohoto vína obsahuje náznaky vůně lískových oříšků a máslových hrušek. Víno je extrémně plné a extraktivní, s velmi dlouhou chutí, předurčené pro delší zrání.
Doporučujeme podávat k pokrmům z ryb, k sýrům i všem úpravám drůbežího masa, ale i samostatně jako apertitiv.
Ocenění:
Doporučená teplota podávání: 8 - 10 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 5 - 8 let od lahvování.
Hrozny pro výrobu tohoto vína byly sbírány 12. 10. 2017. Z této šarže vína bylo vyrobeno 3 333 lahví.
Vinařství Na Soutoku je rodinné vinařství. Najdeme ho na kraji města Břeclav. Asi 15 km od vinařství se nachází soutok řek Moravy a Dyje. Je to zároveň i místo, kde se setkávají hranice mezi ČR, Slovenskem a Rakouskem. V roce 2011 ho založil Ing. Karel Průša CSc., který se vínem z výrobního i výzkumného hlediska zabývá od roku 1972. Samotnou výrobou vína se zabývá mladší syn, Ing. Karel Průša ml. O obchod a propagaci se stará starší syn, Ing. Přemysl Průša. Nevlastní žádné vinice. Hrozny vykupují od prověřených dodavatelů. Jejich filozofií je se naplno věnovat výrobě a práci ve sklepě. Způsob výroby je založen na kombinaci tradičních postupů a tradici výroby vína na Moravě, s nejmodernějšími postupy. Na výrobu bílých vín pěstují odrůdy: Sauvignon, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Chardonnay, Rulandské šedé a Tramín červený. Na výrobu červených vín pěstují odrůdy: Rulandské modré, Modrý Portugal, Dornfelder, Cabernet Moravia, André, Merlot, Frankovku a Zweigeltrebe.