Málokdy se nám stane, že jsme nadšení z nového vinařství hned po otevření první lahve. Ale po ochutnání Rulandského modrého jsme se do vinařství Juřeník & Žďárský ihned zamilovali.
Vinařství bylo založeno kamarády Robinem a Honzou, kteří se již řadu let úspěšně věnují obchodu s vinařskými technologiemi a vybavení dodávají do celé řady tuzemských i zahraničních vinařství. Není tedy divu, že se časem rozhodli i pro výrobu vlastních vín.
Moderní výroba vín je založena na myšlence obnovení vinařské tradice na Uherskobrodsku, kam od nepaměti patří. S roční produkcí kolem 20 tiscí lahví si mohou dovoli věnovat vínu maximální péči a nebát se i experimentů a netradičních postupů. Rádi zkoušejí nové věci a ty osvědčené dále vylepšují. Specialitou jsou například vína z betonového vejce. Cílem je vyrábět přirozená vína s respektem k dané odrůdě.
Vína průběžně získávají prestižní ocenění na vinařských soutěžích a najdete je v luxusních restauracích v Praze, Brně či Beskydech.
V aktuální sortimentu najdete tyto řady vín:
Klasik
"Výroba vína je naše srdeční záležitost. Nevyrábíme žádné „voňavkya rychlokvašky“ . Necháváme plně vyniknut odrůdovému charakteru vín a dopřáváme jim potřebnýčas k přirozenému zrání. Téměř všechna vína necháváme minimálně do jara ležet na kvasničných kalech, které jim dodají plnou a bohatou chuť. Snažíme se s vínem pracovat harmonicky, s šetrnými zásahy a minimálním použitím preparátů a síry. Výsledkem je víno přirozené a od přírody dokonalé." Tramín červený Klasik 2017 a Rulandské modré Klasik 2017
Rezerva
"Do naší nejvyšší řady vín vybíráme jen ta nejkvalitnější vína z každého ročníku. Při jejich výrobě se necháváme inspirovat tradičními výrobními postupy, které stojí na přirozeném zpracování a souladu s přírodou. Zároveň však nasloucháme vnitřnímu hlasu, který udává náš osobitý směr. Vína Rezerva zrají po dobu 12 až 24 měsíců v dřevěných sudech, a to s veškerými kaly. Pro dosažení plné zralosti jim dále dopřá váme čas, během kterého leží vlahvích. Vína z této kolekce jsou nefiltrovaná a obsahují jen nezbytné množství síry." Hibernal Rezerva 2016
Alternative
"Víno alternative je pro nás symbolem návratu k vinařským kořenům. Pod tímto názvem vyrábíme jen jedno víno ročně. Vybíráme vždyo drůdu hroznů, která byla v daném ročníku nekvalitnější. Jedná se o ruční selekci bobulek, kde se vybírají veškeré třapiny, lístky a špatné hrozny. Proces kvašení a zrání probíhá i se slupkami po dobu 12 měsíců ve speciálně upravených dubových sudech, a to bez přidání jakékoliv síry a preparátů. V závěrečné fázi se víno nefiltruje, pouze se cedí přes síto, a poté ihned lahvuje. Díky tomu je jeho chuť robustní, rozmanitá a velmi bohatá. Možná se i vás dotkne radost, kterou jsme cítili s každou ručně vybranou bobulí pro výrobu této limitované edice naturálních vín." Ryzlink rýnský Alternative 2016
Vejce
"Víno alternative je pro nás symbolem návratu k vinařským kořenům. Pod tímto názvem vyrábíme jen jedno víno ročně. Vybíráme vždyo drůdu hroznů, která byla v daném ročníku nekvalitnější. Jedná se o ruční selekci bobulek, kde se vybírají veškeré třapiny, lístky a špatné hrozny. Proces kvašení a zrání probíhá i se slupkami po dobu 12 měsíců ve speciálně upravených dubových sudech, a to bez přidání jakékoliv síry a preparátů. V závěrečné fázi se víno nefiltruje, pouze se cedí přes síto, a poté ihned lahvuje. Díky tomu je jeho chuť robustní, rozmanitá a velmi bohatá. Možná se i vás dotkne radost, kterou jsme cítili s každou ručně vybranou bobulí pro výrobu této limitované edice naturálních vín." Chardonnay Vejce 2017
Kompletní nabídku vinařství Juřeník & Žďárský najdete zde