Vína z Gruzie patří mezi nejkvalitnější a nejzajímavější vína světa a my jsme pyšní, že Vám nyní můžeme nabídnout výběr těch nejlepších z nich. Do naší nabídky jsme pečlivě vybírali dvě menší vinařství z oblasti Gruzínské Kachetie. Jako jedni z mála Vám nabízíme i vína uzrálá v tradičních nádobách kvevri, která jsou od roku 2013 zařazena na seznamu památek UNESCO.
Díky jižně položeným svahům vinic jsou gruzinská vína plná a výrazná v chuti, dobře strukturovaná a krásně vyzrálá. Jak bílá vína z odrůdy Rkatsieli s vůní plodů i červená vína z odrůdy Saperavi s plnými těly, sytými barvami a vyváženou chutí vám nabídnou nevšední zážítek, který ocení všichni vinaři. Díky přirozeně nižšímu obsahu kyselin jsou velmi dopře pitelná i pro ty, kdo vínům příliš neholdují.
Vinařství Shavi Jikhvi díky použití metody kvevri představuje doslova to nejlepší z gruzínského vinařství. Archeologové potvrzují, že kořeny této metody sahají až do roku 6000 př.n.l. a proto byla v roce 2013 zařazena na seznam UNESCO. Při výrobě jsou hrozny i se slupkami a jadérky ukládány do velkých hliněných nádob (gruzínsky zvané Kvevri), které jsou zasazeny do země. Takto uložená '"vinná kaše" se nechá fermentovat minimálně 6 měsíců, někdy však až pres 10 let. Díky tomu vzniká víno vyjímečné chuti a barvy. Bílá vína vyráběná touto metodou jsou díky své barvě nazývána "oranžová" a stejně jako červená vína se pijí při teplotě 18 °C.
Vinařství Grusignac nabízí bílá a červená vína v kategorii suchá až polosladká. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet červené polosladké víno Alazanis Valley 2015, které Vás překvapí obsahem zbytkového cukru 40 g/l. Ve vůni jsou cítit zralé třešně a je skvělé například k panence s pepřovou omáčkou. Výborné je i bílé polosuché víno Gagelani 2015 s krásně sladěným cukrem a kyselinkou.