Svatomartinská a mladá vína 2024 v prodeji!
Suchá "Večerka" s velmi příjemnou kyselinkou, která jí dělá svěží a krásně pitelnou.
Doporučená teplota podávání: 12 - 14 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl šroubový uzávěr zalit vínem. Dle tradice se říká, že by se víno mělo vypít do Velikonoc následujícího roku, nicméně toto víno vydrží určitě v dobré kondici do konce roku 2024.
Svatomartinské víno - Ochutnejte první mladé bílé víno ročníku 2023 uvedené na trh pod označením "Svatomartinské", společnou známkou českých a moravských vinařů. Je historickou tradicí, že na svátek sv. Martina - 11. listopadu v 11 hodin si vinaři poprvé mohli přiťuknout mezi sebou, se svým hospodářem i s příchozími. Tento den se hodnotí úroda i to, jaký asi ten nový ročník je.
Mladé a svěží odrůdy moravských vín jsou již v první polovině listopadu schopny nabídnout zajímavý a svěží projev bílých, růžových a červených vín. Navíc je to období relativního "vinařského" klidu po sklizni a první fázi tvorby "regulerních" vín ročníku. Proto vinař může část své produkce vytvořit ve formě mladých vín, která se konzumují záhy po svém vzniku.
Vinařství Štěpán Maňák je rodinné vinařství v obci Žádovice, ve slovácké podoblasti jižní Moravy, asi 6 km od Kyjova. Firmu založil v roce 1992 Štěpán Maňák. Rozloha jejich vinic je 15ha. Převažující podloží jsou spraše. Přes 6 ha vinic mají v katastru obce Kostelec, kde pěstují odrůdy: Rulandské bílé, Muškát moravský, Chardonnay a Muller Thurgau. Další vinice se nacházejí v Žádovicích. Zde pěstují odrůdy: Ryzlink Rýnský, Tramín červený, Sylvánské zelené, Sauvignon, Rulandské šedé, Rulandské modré, Merlot, Svatovavřinecké a Cabernet Moravia. Ošetřování vinic provádí v souladu s integrovanou produkcí. Zaměřují se převážně na přívlastková vína. Vyrábí také slámové a ledové víno. Jejich roční produkce je 120.000l. Vinařství Štěpán Maňák je jediné vinařství v ČR, které vyrábí suché a velmi koncentrované višňové víno. Rodina Maňákových má jako první v ČR certifikovaný systém HACCP v tomto oboru. Většina vín má řadu ocenění jak v domácích, tak i světových soutěžích.