Senza, Naturální víno, 2020, Milan Nestarec, 0.75 l

Senza, Naturální víno, 2020, Milan Nestarec, 0.75 l
na dotaz na dotaz
Dostupnost:
Na dotaz
Podrobnosti

Netradiční červené a lehce šumivé víno inspirované italským Lambruskem. A na víc v naturálním provedením. Prostě letní pecka od Nestarce.

Milan Nestarec:

"Momentální nápad při sklizni 2020, stejně jako o rok dříve Bumča. Je to pro nás vlastně dost příznačné. Ochutnáváš hrozny, máš nějakou představivost, je to dílo okamžiku. Kdybych to plánoval nějak extra dopředu a složitě promýšlel, tak to nevznikne. Druhý moment, pro vznik Senzy neméně podstatný, je moje obsese nakupovat při každé návštěvě Itálie Lambrusko. Opravdu, i na benzínkách. Víc než chuť některých těchto vín mě na tom přitahuje ta myšlenka: červený+aromatický+bublinkatý. Vlastně jsem asi podvědomě nosil v hlavě, že jednou něco takovýho udělám… ale tak po našem, jako obvykle.

Máš hrozny Cabernetů Franc a Sauvignon, kvasíš je karbonicky, vylisuješ dřív než je finále, a pak dodáš mošt z Muškátu a Pálavy. Ale jen zlehka, protože i samotný carbo cabfrank umí zamotat hlavu. No a Pálava tam být musí, protože dodává lokální aspekt, který je pro nás vždycky důležitý. Při dokvášení zavřeno do láhve. Mírné perlení a vibrace: zachovány, odebráno / přidáno: nic. Dělat červený s bublinkami je celkem těžká disciplína, protože taniny atd., ale doufám, že si společně se mnou řeknete, že tadytyto moje jsou Senza.

Jméno vzniklo právě z té italské fixace, nejen na Lambrusko, ale taky na italodisko a celou osmdesátkovou estetiku s ním spojenou, jak ukazuje i etiketa. (Která nakonec taky trochu připomíná mou devadesátkovou fixaci na Odpadlíka, Lorenzo Lamas ftw!) V italštině senza znamená “bez”, což je jednak konstatování skutečnosti, že víno nedostalo při výrobě žádný makeup ani aditiva, jednak náznak jeho bezstarostně letního charakteru; pije se to fakt samo.

Grafička Klára Zápotocká ze studia Breisky všechno toto dokonale vystihla skvělou "trashy Malibu" etiketou (interně s láskou nazývanou "ručník divného pána na lehátku vedle na pláži v Bibione"). A abychom končinu věcí, které jsou tak špatné, až je nelze nemilovat, prozkoumali úplně do všech koutů, posíláme vám k Senze i speciální italo-vibe playlist. Pět+ hodin eklektických guilty pleasures v rytmu italodiska i jeho ideových souputníků, designováno na míru letních večerů strávených ve společnosti ledově vychlazených červených bublin, nesmrtelných hitovek a konverzací o všem a ničem s těmi, co máte nejradši. Senza worries, senza make-up, senza solfiti agguinti. 

 

Doporučená teplota podávání: 4 - 6 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byla zátka zalita vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu naturálních vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Alkohol12,0 % obj