Senza, Naturální víno, 2020, Milan Nestarec, 0.75 l

Senza, Naturální víno, 2020, Milan Nestarec, 0.75 l Země původu
Vlastnosti
ID produktu 16711
Oblast Morava
Výrobce Milan Nestarec
Odruda Cuvée
Kategorie Naturální víno
Barva Červené
Cukr Suché
Zařazení Tiché víno
Ročník 2020
Uzávěr Korunkový uzávěr
460 Kč s DPH
Dostupnost:
Skladem 28 ks
Osobně v Modleticích:
dnes
Osobně v Praze:
dnes po 17:30
Přepravní společností:
pondělí 23.5
Podrobnosti

Netradiční červené a lehce šumivé víno inspirované italským Lambruskem. A na víc v naturálním provedením. Prostě letní pecka od Nestarce.

Milan Nestarec:

"Momentální nápad při sklizni 2020, stejně jako o rok dříve Bumča. Je to pro nás vlastně dost příznačné. Ochutnáváš hrozny, máš nějakou představivost, je to dílo okamžiku. Kdybych to plánoval nějak extra dopředu a složitě promýšlel, tak to nevznikne. Druhý moment, pro vznik Senzy neméně podstatný, je moje obsese nakupovat při každé návštěvě Itálie Lambrusko. Opravdu, i na benzínkách. Víc než chuť některých těchto vín mě na tom přitahuje ta myšlenka: červený+aromatický+bublinkatý. Vlastně jsem asi podvědomě nosil v hlavě, že jednou něco takovýho udělám… ale tak po našem, jako obvykle.

Máš hrozny Cabernetů Franc a Sauvignon, kvasíš je karbonicky, vylisuješ dřív než je finále, a pak dodáš mošt z Muškátu a Pálavy. Ale jen zlehka, protože i samotný carbo cabfrank umí zamotat hlavu. No a Pálava tam být musí, protože dodává lokální aspekt, který je pro nás vždycky důležitý. Při dokvášení zavřeno do láhve. Mírné perlení a vibrace: zachovány, odebráno / přidáno: nic. Dělat červený s bublinkami je celkem těžká disciplína, protože taniny atd., ale doufám, že si společně se mnou řeknete, že tadytyto moje jsou Senza.

Jméno vzniklo právě z té italské fixace, nejen na Lambrusko, ale taky na italodisko a celou osmdesátkovou estetiku s ním spojenou, jak ukazuje i etiketa. (Která nakonec taky trochu připomíná mou devadesátkovou fixaci na Odpadlíka, Lorenzo Lamas ftw!) V italštině senza znamená “bez”, což je jednak konstatování skutečnosti, že víno nedostalo při výrobě žádný makeup ani aditiva, jednak náznak jeho bezstarostně letního charakteru; pije se to fakt samo.

Grafička Klára Zápotocká ze studia Breisky všechno toto dokonale vystihla skvělou "trashy Malibu" etiketou (interně s láskou nazývanou "ručník divného pána na lehátku vedle na pláži v Bibione"). A abychom končinu věcí, které jsou tak špatné, až je nelze nemilovat, prozkoumali úplně do všech koutů, posíláme vám k Senze i speciální italo-vibe playlist. Pět+ hodin eklektických guilty pleasures v rytmu italodiska i jeho ideových souputníků, designováno na míru letních večerů strávených ve společnosti ledově vychlazených červených bublin, nesmrtelných hitovek a konverzací o všem a ničem s těmi, co máte nejradši. Senza worries, senza make-up, senza solfiti agguinti. 

 

Doporučená teplota podávání: 4 - 6 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byla zátka zalita vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu naturálních vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Zobrazit méněZobrazit více
Alkohol12,0 % obj
Milan Nestarec

Milan Nestarec je nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. V prodeji je najdete například v New Yorku, Tokyu, Londýně, Singapuru, Paríži či Montrealu. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.

„Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat. Tato práce nám dává pochopit, co je to příroda a pokud jí nebudeme naslouchat a respektovat ji, tak pracujeme sami proti sobě.“ - Milan Nestarec.