Saperavi, Qvevri, 2018, Shavi Jikhvi, 0,75 l

Saperavi, Qvevri, 2018, Shavi Jikhvi, 0,75 l
na dotaz na dotaz
Dostupnost:
Na dotaz
Podrobnosti

Saperavi Kvevri je víno, které je bezesporu excelentní reprezentant kvevri vín. Je vyráběno z nejlepších ručně sbíraných hroznů ze starých vinohradů, které plodí hrozny výrazné chuti. Už jeho koncentrovaná vůně pečených švestek, rozinek a vařených lesních plodů je předzvěstí neopakovatelného zážitku z pití vína. Vinný mošt nejdříve zrál 6 měsícu v kvevri a po té 3 měsíce v dubových sudec díky čemuž ovocnou chuť pěkně dokreslují lehké tóny dubu. Saperavi má příjemný ocas se sladkým nádechem, který připomíná marmeládu z lesního ovoce.

Kvevri je tradiční gruzinská metoda, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie povážována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.Metoda výroby vína Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Doporučujeme podávat k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s plísňovými sýry.

Ocenění:

  • Mundus Vini 2020 - zlatá medaile

 

Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl šroubový uzávěr zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 8 - 15 let od lahvování.

Alkohol13,5 % obj
Kyseliny4,9 g/l
Zbytkový cukr3,1 g/l