Růž, Naturální víno, 2022, Milan Nestarec, 1 l

Růž, Naturální víno, 2022, Milan Nestarec, 1 l
na dotaz na dotaz
Dostupnost:
Na dotaz
Podrobnosti

Aby byla naše polička litrovek kompletní, přidali jsme k osvědčeným Bělu, Nachu a Okru taky Růž: fresh, v nejlepším slova smyslu selské a "chlastací" růžové víno. Dělal jsem ho už kdysi (2012 a 2013) a s ročníkem 2021 jsem se k této myšlence s radostí vrátil. Růž je skvělý materiál ve skromném kabátě, tzv. "high value for money“. Založeno na naší milované Frankovce. Nečiřeno, nefiltrováno.

Etiketa je vlastnoruční linoryt mé ženy Mirky; litrová láhev mi připomíná dětství tvarem a lidovou pivní zátkou i svým velkorysým objemem. Toto jsme prostě my, jen v blědě růžovém.

Jediná nelokální inspirace je citát, původně věnovaný dynamické architektuře slavného mexického architekta Luise Barragána (známého mj. svou náklonností k zářivě růžové barvě), ale extrémně pasující i tady k naší Růže.  

 

Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

 

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Obec: Velké Bílovice & Moravský Žižkov
Alkohol12,0 % obj
Kyseliny6,3 g/l
Zbytkový cukr1 g/l