Rkatsiteli, Oranžové, Qvevri, 2013, Shavi Jikhvi, 0,75 l

Rkatsiteli, Oranžové, Qvevri, 2013, Shavi Jikhvi, 0,75 l Země původu
Vlastnosti
ID produktu 13854
Země Gruzie
Výrobce Shavi Jikhvi
Odruda Rkatsiteli
Barva Oranžové
Cukr Suché
Zařazení Tiché
Ročník 2013
Uzávěr Korkový uzávěr
Toto víno právě nemáme skladem. Pokud chcete ověřit jeho opětovnou dostupnost, zeptejte se nás (info@velkovinoteka.cz , 734 428 896). Pravděpodobně máme ale podobné víno z vinařství Shavi Jikhvi. Podívejte se na celou nabídku zde
Dostupnost:
Na dotaz
Podrobnosti

Rkatsiteli kvevri je vyráběno z těch nejlepších ručně sbíraných hroznů odrůdy Rkatsiteli. Vinný mošt nejdříve zraje 6 měsícu v kvevri a poté ještě dalších 8 měsíců v sudech z kavkazského dubu. Oranžové víno se výrazně odlišuje od běžných bílých vín, což nám naznačí už jeho jantarová barva. Kromě barvy nás také překvapí jeho velice výrazná a aromatická vůně, která připomíná máslový brioš. Víno má plné tělo a vyváženou kořeněnou chuť, která vyvolává příjemný pocit v ústech. Dále v něm najdeme tóny zelených jablek a máty.

Kvevri je tradiční gruzinská metoda, která je stará už 8 tisíc let. Je to tedy nejstarší archeologicky doložená metoda výroby vína vůbec. Z tohoto důvodu je také Gruzie povážována za kolébku vinařství. Kvevri jsou velké keramické nádoby mohou mít až 5000 litrů), které se zakopávají do země. Vinný mošt se z bobulí vymačkává šlapáním (podobně jako když se šlape zelí) a poté je i se slupkami a jadérky vložen do kvevri nádob, kde s nimi fermentuje. Díky tomu si víno zachová nejen všechny vitamíny a antioxidanty, ale především má mnohem výraznější vůni, chuť i barvu.Metoda výroby vína Kvevri byla v roce 2013 zapsána na seznam světového kulturního dědictví - UNESCO.

Doporučujeme podávat k pečené kachně nebo huse. Stejně tak si jej můžeme vychutnat s plísňovými sýry.

 

Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C (podobně jako červená vína)

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl šroubový uzávěr zalit vínem. Víno je možné archivovat po dobu 8 - 15 let od lahvování.

Zobrazit méněZobrazit více
Alkohol12,5 % obj
Kyseliny4,7 g/l
Zbytkový cukr2,1 g/l