Naše, Naturální víno, 2022, Milan Nestarec, 1 l

Naše, Naturální víno, 2022, Milan Nestarec, 1 l
389 Kč 321 Kč bez DPH
Dostupnost:
Skladem 11 ks
Přepravní společností:pozítří
Podrobnosti

Rýňák, Vlašák, Neuburg, Veltlín, Pinot blanc (i když odrůdy pro Milana nejsou tak důležité jako samotné místo). Hrozny jsou šlapány nohama, takto narušené macerují několik dní i s třapinama. Trošku funky divočina na nose. Hodně živá nervní kyselina, zároveň tě propleskne tříslo. Tomuto vínu sluší protřepaní s kalem před podáváním, jak k tomu vybízí i zadní etiketa.

 

Milan Nestarec: "Fieldblend ze šató. Mladá vinice, které interně říkáme Firma, vysazená před pár roky vlastními silami. Vinice, ve které se pohybuju asi nejvíc, protože ju mám tady pod nosem. V podstatě první sběr a první víno odtud. Což je vždycky napínavý, jaký bude. Jsem rád, jak to dopadlo: bujný, živelný volnomyšlenkář. Často přísahám na staré vinice. Což pořád platí, ale… Naše je víno, které je ve finále důležitější víc, než jsem si myslel. I proto ten název. (Který, jak jste asi uhodli, původně vznikl trochu v narážce na Moje. A etiketa je zas narážka na ceduli začátku a konce obce, která stojí doslova 3 kroky od vjezdu do vinařství.)

Naše je opravdu Naše, odráží nás, připomíná nám, kdo jsme. Pocta nám, našemu místu a lidem. Je to odkaz naší společné práce – mojí nejblížší i širší rodiny a spousty kolegů. Je to poděkování našim Bílovicím, půdě. Nestarec je totiž všechno toto. A končím se sentimentem, protože to víno přesně takový není. Je to oslava každodennosti, života a svobody.

Přiznávám, že mírné perlení nebyl úplně plán – víno pomalu kvasilo a myslím, že pořád ještě trochu jede doteď. Na začátku června 2022 jsem si tudíž řekl, proč toho nevyužít a nezavřít to do láhve, ať se fermentace dokončí pod korunkou. Ať se o část kouzla blahodárných kvasnic podělíme s těmi, co naše vína pijí rádi. A první ročník byl na světě.

 

 

Doporučená teplota podávání: 8- 10 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

 

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Obec: Velké Bílovice
Trať: Firma
Alkohol11,5 % obj
Kyseliny7 g/l
Zbytkový cukr0,1 g/l