Víno dlouhodobě zrálo v barrique sudech z francouzského dubu s významnou účastí nových sudů. Buket čerstvých povidel, pečeného ostružinového koláče a belgických pralinek je v chuti rozvíjen strukturovanými taniny s příjemnou dochutí pardubického perníku. Hrozny pochází z vinice s regulovanou sklizní. Jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s prodlouženým zráním na pevných částech hroznů.
Doporučujeme podávat k pečené dančí kýtě na kořenové zelenině s vinnou redukcí a bramborovými kroketami nebo k zrajícím sýrům s vnitřní a povrchovou plísní.
Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Víno je možné archivovat.
Ch. Dowina
Vína jsou mimo jiné školena technologií batonáže (z franc. bâtonnage) jejíž podstatou je dočasné promíchávání vína s kaly obsahujícími stále aktivní kvasinky, přičemž nazrávání probíhá ve francouzských dubových sudech typu barrique. Pro zdůraznění vinařské tradice, která sahá až do dob Velké Moravy, vznikl název Château Dowina z původního pojmenování hradiště Dívčí Hrady v Pavlově. Díky způsoby zpracování víno získává nenapodobitelný charakter, originální aromatické tóny i buketní látky, bohatou strukturu a plnost v chuti.