Pinot Blanc, Chardonnay, Pinot Gris a Pinot Noir. Sám nevím procentuální zastoupení. Možná by stálo za to ho zjistit - ale proč vlastně, když důležitý je výsledek. Vše sklizeno a zpracováno společně - část krátce na slupkách, část celé hrozny, část lisovaná přímo. Po fermentaci vše spolu do šestistovky z lokálního dubu. A protože se mi to zdálo upjatý, práskl jsem pak k tomu ještě trochu Veltínu, Neuburku a Vlašáku. Ať to chytne trochu té slovanské neurvalosti. Nesířeno, nečiřeno, nefiltrováno.
Milan Nestarec:
"V devadesátkách se tu najednou ze Států objevily Juicy Fruit, Double Mint a Spearmint a my, socialistická děcka znající jen Pedro, jsme byli přímo u vytržení. Sice chutnaly skvěle jen asi tak tři sekundy po vložení do úst, než začaly připomínat spíš bakelit, ale stejně jako ostatní barevné, nevídané importy ze Západu se mi hluboko vryly do paměti.
Nevím proč, ale vína z naší vinice Slovenské, jílo-sprašové polohy osázené převážně burgundskými odrůdami, vždy vykazovala šťavnatost, džusovitost. A to je ten moment, kdy se vám najednou ve vteřině úplně jasně vybaví chuť z mládí. Juicy Fruit prostě - naštěstí tahle naše verze vydrží šťavnatá podstatně déle."
Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.
Autentisté - naturální vína
Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".
Milan Nestarec je nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. V prodeji je najdete například v New Yorku, Tokyu, Londýně, Singapuru, Paríži či Montrealu. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.
„Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat. Tato práce nám dává pochopit, co je to příroda a pokud jí nebudeme naslouchat a respektovat ji, tak pracujeme sami proti sobě.“ - Milan Nestarec.