Hrozny pochází z vinice s regulovanou sklizní. Jsou zpracovány technologií kontrolované fermentace s prodlouženým zráním na pevných částech hroznů. Víno dlouhodobě zrálo v barikových sudech z francouzského dubu s významnou účastí nových sudů. Odvážný kabernetový buket doprovází dozrávající ostružiny, robustní oenotaniny s černou čokoládou a výrazným toastováním jemnozrnného dubu v závěru.
Doporučujeme podávat k jelenímu hřbetu s topinambury, hřiby a jedlými kaštany. Zaujme rovněž se zrajícími sýry s dvojitou plísní.
Ocenění:
Doporučená teplota podávání: 16 - 18 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Víno je možné archivovat 8-10 let.
Ch. Dowina
Vína jsou mimo jiné školena technologií batonáže (z franc. bâtonnage) jejíž podstatou je dočasné promíchávání vína s kaly obsahujícími stále aktivní kvasinky, přičemž nazrávání probíhá ve francouzských dubových sudech typu barrique. Pro zdůraznění vinařské tradice, která sahá až do dob Velké Moravy, vznikl název Château Dowina z původního pojmenování hradiště Dívčí Hrady v Pavlově. Díky způsoby zpracování víno získává nenapodobitelný charakter, originální aromatické tóny i buketní látky, bohatou strukturu a plnost v chuti.
Založení firmy Vinselekt Michlovský a.s. v roce 1993 předcházela více než třicetiletá cesta vinařského guru Doc. Ing. Miloše Michlovského, DrSc., který je jedním z předních odborníků v oboru vinařství, vinohradnictví a šlechtění révy vinné. Nesporně je také průkopníkem zavádění nových technologií, metod a poznatků do praxe. Často usedá i v hodnotících komisích vinařských soutěží. Vinařství obhospodařuje cca 125 ha vlastních vinic ve velkopavlovické a mikulovské podoblasti. Již od počátku existence sbírá Vinselekt Michlovský přední ocenění v řadě kategorií vinařských soutěží doma i v zahraničí a na jaře 2010 získává historicky první ocenění Vinařství roku 2009 Jeho vína se pravidelně umisťují i v Salonu vín ČR. Roční produkce cca 1,3 milionů lahví je kategorizována do několika řad, které se odlišují jak původem hroznů tak technologickým zpracováním.