Barvířka, Naturální víno, 2019, Milan Nestarec, 0.75 l

Nové
Barvířka, Naturální víno, 2019, Milan Nestarec, 0.75 l Země původu
Vlastnosti
ID produktu 16490
Oblast Morava
Výrobce Milan Nestarec
Odruda Cuvée
Kategorie Naturální víno
Barva Červené
Cukr Suché
Zařazení Tiché
Ročník 2019
Uzávěr Korkový uzávěr
250 Kč s DPH
Dostupnost:
Skladem 16 ks
Osobně v Modleticích:
pondělí 10.5
Osobně v Praze:
pondělí 10.5 po 17:30
Přepravní společností:
úterý 11.5
Podrobnosti

Dornfelder s příměsí Zweigeltu a bílých odrůd. Víno, které má svůdnou temnou barvu a je velmi živé až energické. Ve vůni nalezneme červené ovoce. V chuti je středně plné, lehce zemité, hutnější, ale velmi dobře pitelné. Podávejte vychlazené a s otevřenou myslí. Nesířeno. Nečiřeno. Nefiltrováno.

Milan Nestarec:

"Toto víno vzniklo, protože jsem se změnil. Můj otec pracoval v 90. letech v Německu ve vinařské školce, což ho logicky dost ovlivnilo. Když se pak v roce 2001 vrátil, vysadil původem německý, tehdy módní hybrid Dornfelder, protože se mu pěstitelsky líbil. Popravdě můj miláček to není a dlouho jsem s tím bojoval. Hlavně ve své hlavě. Ovlivněn super skvělými víny z Jury, Mosely nebo Burgundska, které mě bavilo pít, jsem byl rozhodnutý tento pozůstatek doby vyklučit a nasadit tam něco, co je dneska populárnější a má větší potenciál udělat "velké" víno, které vydrží zrát. Ty vinice jsou ale ve skvělé kondici, bylo mi líto je zlikvidovat. Pak se mi něco přepnulo v hlavě: ztratil jsem ambice kopírovat víno z jiných oblastí. Smířil jsem se s tím, že existují i jiná vína než pinot noir a riesling. A můj život se najednou stal daleko jedodušším.

 Název je zásluha pražského řeznictví Naše maso - Standa z Veltlínu mi jednou říkal, že tam dodává náš Dornfelder a že mu říkají Barvířka. Tehdy jsem zrovna dost nutně hledal nový název a tohle se dost šiklo, šup s tím na láhev, každý název je lepší než Dornfelder. Linoritovou etiketu pak dodala moje skvělá žena. (Já to zkoušel taky, ale moje zemědělské ruce na tuhle jemnou práci nejsou stavěné.) Původní záměr byl nechat tohle víno jen pro Českou republiku, proto jsem ani neřešil, že "Barvířka" je pro ne-Čechy asi tak stejně uživatelsky příjemný výraz jako Dornfelder. Ale nějak se stalo, že se o tom moji drazí importéři stejně dozvěděli a vyžádali si ho. Doufám, že si s tím příšerně krkolomným slovem užívají spoustu legrace."

 

Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

 

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu naturálních vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Zobrazit méněZobrazit více
Alkohol12,0 % obj
Milan Nestarec

Milan Nestarec je nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. V prodeji je najdete například v New Yorku, Tokyu, Londýně, Singapuru, Paríži či Montrealu. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.

„Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat. Tato práce nám dává pochopit, co je to příroda a pokud jí nebudeme naslouchat a respektovat ji, tak pracujeme sami proti sobě.“ - Milan Nestarec.