Atyp, Naturální víno, 2021, Milan Nestarec, 0.75 l

Atyp, Naturální víno, 2021, Milan Nestarec, 0.75 l
529 Kč 437 Kč bez DPH
Dostupnost:
Skladem 6 ks
Přepravní společností:čtvrtek 9.5
Podrobnosti

Červený, mladý, aromatický, skvěle pitelný právě teď. Takový atypický... V Atypu se najde dost Cabernetu Franc, Váhu, Nitru, Muscat, Muller Thurgau a Pálavu. Posbíráno dohromady, jemně pošlapáno, kvašeno v otevřené kádi po celou dobu fermentace na slupce. Zrání cca 8 měsíců v uzavřeném plastovém tanku, se kterými kdysi začínali a teď je zkouší znovu používat, protože dýchají. Ne tak jak sud samozřejmě, ale víno z nich je vždycky "dál" než z nerezu, což se u tohoto materiálu vyplatí.Nesířeno, nečiřeno, nefiltrováno. Velmi zábavné pítí.

Milan Nestarec:

"Takový trochu náš Brutal – Atyp je platforma pro všechny naše hrátky/šílenosti/zkoušení/zábavu, která skvěle zapadá dohromady s tím, jací jsme a jaké vinice máme. Na jednu stranu se nám vyjasňují a ustalují naše klasická vína jako White Labels, Vidličky nebo litrovky, kde se vracíme k podstatě a věnujeme se jemné práci na detailech; a zároveň se nám vedle toho otevírají možnosti a materiál pro hraní si mimo škatulky.

Takže pod Atyp labelem najdete leccos – může to být například otisk vinice, kterou se nám podařilo nově získat a má odrůdovou skladbu širší než je náš obvyklý fokus. Může to být mikroparcela, může to být nová metoda, může to být síla okamžiku, když ve sklepě náhodně ochutnám rodící se víno, a jeho osobitost mě utvrdí v tom, že bych ho chtěl vypustit co nejdřív ven. Atyp je platforma pro naše vlastní poznání – máme to štěstí, že máme prostor zkoušet, objevovat, divit se. No borders pro Atyp. Všechno je možný. Kdo určuje, kde je limit? Kdo určuje, co je a není za hranou?"

 

Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C

Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.

Autentisté - naturální vína

Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".

Obec: Village Moravský Žižkov
Trať: Sahary
Alkohol13,0 % obj