Červený, mladý, aromatický, skvěle pitelný právě teď. Takový atypický... V Atypu se najde dost Cabernetu Franc, Váhu, Nitru, Muscat, Muller Thurgau a Pálavu. Posbíráno dohromady, jemně pošlapáno, kvašeno v otevřené kádi po celou dobu fermentace na slupce. Zrání cca 8 měsíců v uzavřeném plastovém tanku, se kterými kdysi začínali a teď je zkouší znovu používat, protože dýchají. Ne tak jak sud samozřejmě, ale víno z nich je vždycky "dál" než z nerezu, což se u tohoto materiálu vyplatí.Nesířeno, nečiřeno, nefiltrováno. Velmi zábavné pítí.
Milan Nestarec:
"Takový trochu náš Brutal – Atyp je platforma pro všechny naše hrátky/šílenosti/zkoušení/zábavu, která skvěle zapadá dohromady s tím, jací jsme a jaké vinice máme. Na jednu stranu se nám vyjasňují a ustalují naše klasická vína jako White Labels, Vidličky nebo litrovky, kde se vracíme k podstatě a věnujeme se jemné práci na detailech; a zároveň se nám vedle toho otevírají možnosti a materiál pro hraní si mimo škatulky.
Takže pod Atyp labelem najdete leccos – může to být například otisk vinice, kterou se nám podařilo nově získat a má odrůdovou skladbu širší než je náš obvyklý fokus. Může to být mikroparcela, může to být nová metoda, může to být síla okamžiku, když ve sklepě náhodně ochutnám rodící se víno, a jeho osobitost mě utvrdí v tom, že bych ho chtěl vypustit co nejdřív ven. Atyp je platforma pro naše vlastní poznání – máme to štěstí, že máme prostor zkoušet, objevovat, divit se. No borders pro Atyp. Všechno je možný. Kdo určuje, kde je limit? Kdo určuje, co je a není za hranou?"
Doporučená teplota podávání: 10 - 12 °C
Skladujte při teplotě 6 - 10 °C, bez přístupu světla a v horizontální poloze, aby byl korek zalit vínem. Případný kal nebo sediment není vadou vína, ale přirozenou vlastností.
Autentisté - naturální vína
Vinařství Milan Nestarec je šlenem sdružení Autentistů, které v roce 2008 založil spisovatel a vinař Bogdan Trojak. Autentisté se koncentrují na přípravu vín „neinvazivními“, tradičními postupy. Jejich cílem je tvorba poctivých, přírodu respektujících vín, v nichž se naplno odráží duch vinařské krajiny zachycený osobitou rukou vnímavého vinaře. Skutečné víno by mělo být podle Autentistů hodnověrným nápojem získaným toliko z hroznů, bez nadbytečných technologických zásahů a přidávaných látek – selektovaných kvasinek, enzymů, taninů či čiřidel. Ve vinicích pak dodržují pravidla platná pro bioprodukci. Autentisté vnímají svoji práci jako poslání. Nejde pouze o podnikání – důležité je, aby někdo zachoval chuť tradičních vín a dal díky šetrným postupům vyniknout skutečnému terroiru. Všichni členové se musí řídit "Chartou Autentistů".
Milan Nestarec je nadšený vinař z Moravského Žižkova, který se věnuje produkci prvotřídních naturálních vín. Jeho práce je vysoce ceněna mezi všemi milovníky zcela přírodních vín po celém světe. V prodeji je najdete například v New Yorku, Tokyu, Londýně, Singapuru, Paríži či Montrealu. Milan je také šlenem spolku Autentisté. Vinaři zde sdružení se řídí Chartou Autentistů, která stanovuje vlastní přísná pravidla pro pěstování vín, daleko převyšující běžnou kategorii BIO. Vína jsou převážně nečiřená, nesířená a nefiltrovaná.
„Jsme přesvědčeni, že přirozené metody pěstování révy vinné a zpracování hroznů jsou nejvhodnější a vedou k tomu nejlepšímu výsledku. Jedná se o řemeslo, které vyžaduje hluboký morální závazek. Není zde místo pro lež a každá chyba má důsledky, se kterými se následně musíme vypořádat. Tato práce nám dává pochopit, co je to příroda a pokud jí nebudeme naslouchat a respektovat ji, tak pracujeme sami proti sobě.“ - Milan Nestarec.